Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Himalája macska (Himalayan)

2011.07.09

Több évtizeddel ezelőtt egy fanatikus tenyésztő elhatározta, hogy keresztezi a sziámit a perzsa macskával, s olyan cicát alakit ki, amelynél mindkét fajta jellemzői megtalálhatók.
Az eredmény: egy hosszú szőrű macskaféle - típusában perzsa, szőrzetmintában sziámi. Nos, valahogy így keletkezett a himalájaként ismertté vált hibrid fajta.
Történet: Az 1930-as években Amerikában egy fekete perzsát kereszteztek egy sziámi macskával. Az első generáció kizárólag fekete hosszú szőrű egyedekből állt, de a visszakeresztezéskor egy csokoládé mintázatú, később himalája névvel illetett hosszú szőrű típus is született.
A himalája macska létrehozására irányuló angol törekvések az 1930-40-es években teljesedtek ki. A himalája macskát 1955-ben iKedves.smerték el.
A macskatartók és tenyésztők körében egyre
nagyobb népszerűségnek örvend mindenhol a világon, hazánkban még kevésbé ismert fajta.
Kedves és barátságos természetük, mackós külsejük lenyűgözi a cica kedvelőket.
Bundájuk gondozása is egyszerű. Típusukat mára szigorúan meghatározták. A klasszikus színeken kívül a színes jegyű macskák (pointed) is egyre közkedveltebbek a tenyésztők körében, ezeket a cicákat "panda macinak" is nevezik nagy kerek szemeik és simogatni való bundájuk miatt.
Ezeket a típusú cicákat a colour pointokkal is keresztezik, azaz a Himalája macskákkal. Az Exotikus almokban hosszúszőrű cicák is előfordulnak, ezeket bizonyos egyesületekben Exotikus hosszúszőrű macskaként törzskönyvezik.
Testfelépítés: közepestől a nagy testméretűig, rövid és zömök test. A lábak rövidek, izmosak, a mancsok nagyok és kerekeA lábak.k, a lábujjak között a pamacs kívánatos. A mellkas, a vállak és a hát masszív és jó izomzatú. A nyak rövid és izmos. A farok rövid és vastag, vége lekerekített.
Fej: kerek, masszív koponya, arányos, az arc telet, a homlok kerek. Az orr rövid és széles, hangsúlyos, jól látható stoppal.
Az orrtükör felső vonala nem lehet a szem alsó vonala felett. Az áll és az alsó állkapocs széles, masszív és erős. Nyílt, kifejező kinézet.
Fülek: nagyon kicsik, végük kerek, oldalt tűzöttek és széles alapúak. Picit előre dőlnek, a fülpamacs dús.
Szemek: nagyok, kerekek, nyíltak, kifejezőek, ragyogóak, egymástól távol helyezkednek el. A szemszín igazodik a bunda színéhez, a colour pointoknál kék színűek.
Szőrzet: rövid és dús, selymes és finom,eláll a testtől, lágy és nem gyapjas. A szőr nem lenghet.
Színváltozatok: minden szín, colour point is fehér nélkül.

Oldal tetejére

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.